Nog een fijn Pasen, beste 3voor12 lezers! Terwijl de kinderen druk waren met eieren zoeken, zijn wij weer opzoek gegaan naar de verstopte parels die deze maand zijn ontsproten uit de Groningse bodem. Er kwamen deze maand veel EP’s en albums uit, maar ook prachtige singles om snel aan je afspeellijst toe te voegen. Hier is namens ons weer het maandelijkse overzicht om wat orde te scheppen in de releases van deze maand en je weer warm te maken voor Gronings schoon!

TAXITAXI | STAP IN (Album)

Wat zijn de mannen van TAXITAXI lekker bezig geweest afgelopen tijd. Ze speelden een super strakke set op Grasnapolsy, zijn ze één van de eerste namen die bekend zijn gemaakt voor Hongerige Wolf en ondertussen verscheen er ook een debuutalbum. STAP IN is een album vol met hartstochtelijke herrie. Het titelnummer klinkt als de begintune van een sitcom die op het punt staat van escalatie, en het daaropvolgende nummer LELIJK duikt gelijk in op sociale thema’s als gemaakte schoonheid en het omarmen van lelijkheid. Deze lelijkheid of in ieder geval de simplistische bijna DIY-attitude van TAXITAXi schemert op elk nummer door. De mannen zeggen veel met weinig en schoppen zo tegen de gevestigde orde aan. Het is een album van 14 minuten, wat vreselijk kort lijkt, maar meer minuten zijn er nou eenmaal niet nodig om een punt te maken. Wij zeggen stap in en laat je meevoeren met de gekte van TAXITAXI.

Bad Luck Baby | Bad Luck Baby (EP)

Wanneer je Bad Luck Baby live met elkaar ziet spelen, kun je voelen hoe hecht de vriendschap is tussen de bandleden. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en het plezier spat van het podium af. En deze goede samenwerking is ook zeker terug te horen op hun zelfgetitelde debuut EP. Deze staat bol van catchy nummers die grote pijnlijke thema’s zoals liefdesverdriet of de haat die je kan voelen tegenover je ex verwoorden. En ook al zijn de thema’s hard en geworteld in frustratie, de EP laat je deze frustratie niet alleen voelen maar ook leren loslaten. Bad Luck Baby is een vrij nieuwe speler op het Groningse toneel, maar de strakke alternatieve indie rock band is zeker een groep om in de gaten te houden. Mocht je even je hartzeer weg willen dansen in je woonkamer, dan is deze release één van de juiste om dit mee te doen.

Real Farmer – Compare What's There (Album)

De debuutplaat Compare What's There van Real Farmer is er eentje van internationale allure. Deze Groningse/Haagse band die nu getekend is bij het Strap Original platenlabel van Peter Doherty, speelde hun release show in de Vera en verraste vriend en vijand met een avond vol met DIY Post Punk en een overgave om u tegen te zeggen. The Straightest Line en Consequence waren al een paar van de sterkste singles uit Groningen van de laatste tijd, maar de rest van het album blijkt net zo afwisselend en overtuigend. Waar Perry Boys één van de meest punky tracks is van het album is bijvoorbeeld een nummer als Wayside wat gematigder, maar nog steeds stuwend door de doorlopende groove. Elk nummer is vol getergde frustratie en geen enkele track is skipbaar omdat elk nummer als een pro of epiloog voelt op de volgende. Het is dan ook meer dan logisch dat Real Farmer nu ook erg goed in de belangstelling staat in Engeland omdat de attitude van het album wordt gedragen op Britse branie. Desondanks blijft de band ook geworteld in Groningse klei en Haagse brutaliteit, wat zorgt voor een interessante mix van invloeden en muzikaliteit. Een must-ad aan je afspeellijst van deze maand!

de Koots | Vast

Na al deze opgekropte frustratie is het nu tijd voor even een bak positiviteit gegoten in het nieuwe nummer van de Koots. Vast is een liefdesliedje puur sang en is door de simplistische benadering een easy listen. ‘Ja de zon schijnt, dus ik kom m’n nest wel uit’, zingen de Koots. Door de zomerse, indie groove van het nummer voelt het als een dopamine kick die we allemaal wel zouden willen toevoegen aan onze ochtendkoffie. De enige die dit gevoel breken kan is in dit nummer het meisje met de blonde haren, maar zelfs over de kracht die zij blijkt te hebben lijken de Koots zich maar weinig zorgen te maken. Ja, het is eng als je veel van iemand houdt en diegene ervoor kan zorgen dat je je goed of slecht voelt, maar ach de zon schijnt en de lente komt eraan, dus de Koots maken zich even helemaal nergens druk om. En dat is ook wel eens even lekker.

shoom | Los Anarquistitas

Oh en nu we toch weer even wat opgevrolijkt zijn is het natuurlijk tijd om even aandacht te vragen voor de nieuwe single van shoom. Na de anarchistische punk van Real Farmer is het in de nieuwe single Los Anarquistitas (de anarchisten) vooral de lengte van deze nieuwe single die aanschopt tegen de muzikale wetten. Met een speelduur van meer dan 6 minuten, is de track een kleine reis opzich, waar dan weer de bas, dan weer de gitaar of dan weer de saxofoon de leiding neemt. Het voelt alsof je op een jazzy stoomlocomotief stapt die langzaam opgang komt om af en toe ineens een gek zijspoor te nemen vol alternatieve verleidende loopjes en likjes. Geen enkele minuut van deze track verveeld en wanneer het nummer op het einde rustig uitfade en de stoomtrein langzaam tot stilstand komt voelt het alsof je de bergen, de zee en de sneeuw allemaal hebt langs horen komen.

Marit Nygård | De Fakking Sukkel EP

We sluiten onze lijst af met Marit Nygård. Marit Nygård vertolkt in haar muziek de gedachtes en gevoelens over het worstelen met de zoektocht die het leven is. Op De Fakking Sukkel EP verwoordt ze dan ook op geheel eigen wijze het vallen-en-nog-niet-zo-goed-weten-hoe-je-opstaat van het jongvolwassen zijn. Op dit album stelt Marit vragen die geen antwoord hebben en probeert ze met een kruiskopschroevendraaier gaatjes en groefjes te vinden om houvast aan te hebben. Haar teksten raken enorm en verwoorden vol daadkracht de pijn die komt kijken als je meer van iemand houdt dan diegene van jou en hoe je je daardoor soms een enorme fakking sukkel kan voelen. Marit is een moderne troubadour die zichzelf vervloekt voor haar geloof in de liefde, maar ook heel goed doorheeft dat dit een patroon is wat menselijk is. Want wie wil er nou niet geloven in de liefde? Muzikaal zijn de nummer simpel, maar als je teksten kunt schrijven als; 'Er woedt een storm in mijn hoofd en hij heeft jouwn naam gekregen, dat is lekker makkelijk want boos zijn op de wind is best wel moeilijk, op personen gaat dat beter,’ dan ben je niet alleen een woordenkunstenaar, maar vooral ook een heel groot talent.