Op vrijdag 3 mei organiseert een groep jongeren onder het collectief Decadence een evenement in jongerencentrum OJC Niks in Horst. Drie bands zijn gezamenlijk de hoofdact voor het evenement: Zilveren Bruiloft, De Vergissing en Desinteresse. De avond wordt dansbaar afgesloten middels een dj-set met vinyl.

De avond begint met een energieke show van artrock band Zilveren Bruiloft, die hun debuut maken tijdens de Decadence avond. Het publiek wordt omvergeblazen door een mix van verschillende geluidsinvloeden, wat maakt dat de band haast niet binnen een genre te plaatsen is. Veelvoudige postpunk-drums en baslijnen, verstoord psychedelisch gitaarspel en gotische zang weten elkaar te ontmoeten in de klanken van Zilveren Bruiloft. De surrealistische teksten echoën radeloos door de zaal. De ouderwetse kamerlamp die midden op het podium naast de zanger is geplaatst, past volledig bij het plaatje van deze eigenzinnige band. Zilveren Bruiloft serveert het publiek een cocktail van chaos en wanhoop. Het roept vraagtekens op, maar de vraag die wordt gesteld blijft onbekend.

Zilveren Bruiloft

De tweede act van de avond is postpunkband De Vergissing. De dansbare maar tegelijkertijd ook kille band speelt hun allereerste liveshow in OJC Niks. Existentiële kwesties spelen de hoofdrol in de teksten en het muzikale ritme speelt hierop in. De melodramatische synth- en gitaarcombinatie wekt gevoelens op van duistere en koude herfstavonden. Zo danste het publiek mee op de klanken van De Vergissing alsof ze met zijn allen dansten in de regen. Het Duitse jaren tachtig-gevoel dat De Vergissing opwekt, wordt bevestigd tijdens hun laatste lied, wat een cover van Xmal Deutschland is. De show eindigt abrupt wanneer de zanger met een charmante woede zijn gitaar op de grond smijt.

De Vergissing

De laatste band die deze avond hun koude klanken laat horen is de coldwave band Desinteresse. Met hun ouderwetse apparatuur serveren de drie Limburgse bandleden een geluid geïnspireerd door de jaren tachtig. In hun muziek hoor je invloeden van The Cure’s jongere jaren en de Franse band Trop Tard. Het vervormde gitaarspel kruipt onder de huid van het publiek. De teksten geven wanhoop en isolatie aan, en, zoals de naam doet klinken: een sterke desinteresse voor de tijd waarin we leven.  Angst voor de wederkerigheid van het dagelijks leven en gevecht met de tijd: hoopvol klinken de teksten niet, maar dat betekent niet dat de muziek opgaat in verdriet. Desinteresse toont op deze vrijdagavond een poëtisch verzet tegen de hedendaagse maatschappij.

Nadat de drie excentrieke bands zich van hun rauwste kant hebben laten horen, sluiten twee dj’s de avond af met een vinyl dj-set. Ze brengen een aanstekelijk dansbare energie over in de zaal van OJC Niks. Het publiek geniet en beweegt volop. Een (stiekem) hoopvolle afsluiter van de avond die laat zien dat de Limburgse jeugd in een tijd van chaos en vervreemding verbinding zoekt met elkaar door middel van (live)muziek.

De Vergissing speelt 14 juni in Stroomhuis, Eindhoven

Desinteresse speelt 25 mei in Het Bos (Antwerpen), 29 mei in V11 (Rotterdam), 30 mei in (CPunt), Hoofddorp, 31 mei in Gebaude 9 (Keulen) en 14 juni in Stroomhuis (Eindhoven)

Desinteresse